Na Fabianovu dolinu sa oplatilo ísť

  1. Domov
  2. Cykloturistika
  3. Na Fabianovu dolinu sa oplatilo ísť
Na Fabianovu dolinu sa oplatilo ísť

Na Fabianovu dolinu sa oplatilo ísť

 

 

Na Európskej kultúrnej ceste sv. Cyrila a Metoda leží množstvo pamätných krížov. Jeden z nich, na Fabianovej doline neďaleko Nitry, pripomína  tragédiu, ktorá sa tu odohrala v roku 1530. Turci zobrali do zajatia viac ako 400 detí a pri úteku pred cisárskymi vojakmi ich pozabíjali.

Túto udalosť pripomínal drevený kríž, ktorí vandali zničili.

Anton Ďurech zabezpečil a zaplatil výstavbu nového kríža a neskôr inicioval raz za rok slúženie sv. omší pri kríži.

V sobotu 26. augusta slúžil sv. omšu nitriansky diecézny biskup Viliam Judák s farárom farnosti Nitra – Klokočina Jozefom Tomicom a dekanom – farárom farnosti Jarok Petrom Klechom

Po sv. omši nechýbalo agapé, na ktorom sa o pohostenie postarali skupiny dobrovoľníkov Antona Ďurecha z Párovských Hájov, Antona Kochana z Cabaja-Čápora a Jozefa Hrnka z Jarku.

Viacerí účastníci prišli na podujatie na bicykloch, alebo peši.

Na bicykli prišiel aj otec biskup Viliam Judák z Nitrianskeho hradu po novej trase, ktorá je súčasťou Európskej kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda. Z opačnej strany, od Kostola sv. Klimenta v Močenku prišli po tejto ceste na Fabianovu dolinu Močenčania.

Pamätné miesto na Fabiánovej doline nemusíte navštíviť len koncom augusta. Ivan Martiš a Anton Ďurech z Párovských Hájov a ďalší dobrovoľníci sa starajú o kosenie a udržiavanie poriadku počas celého roka.

Galéria